BUNKA - Kuchnia japońska


21 kwietnia (sobota), godz. 11.00


Kuchnia japońska – Dashi i  Miso

Pięć lat temu kuchnia japońska, zwana washoku, została wpisana na niematerialną listę dziedzictwa UNESCO. Dieta z Kraju Kwitnącej Wiśni opiera się na różnorodnych i świeżych składnikach.
Jednym z podstawowych elementów kuchni japońskiej jest bulion Dashi. Wśród składników, z których się go tworzy, są jadalne wodorosty i sardynki. Podczas kwietniowej „Bunki” wolontariuszka z Japonii Fumiko Kobayashi przygotuje wspomniane Dashi oraz zupę Miso, przyrządzaną właśnie na bazie tego bulionu.
Zapraszamy do „smacznego” spędzenia czasu!

Bilety: 15 zł.

 
 
                              wydarzenia                                                                                                                                                              »całe kalendarium



 

 

 
 



 




 
ZAJĘCIA STAŁE

Informacje